סופרפוד- תזונה בעלת ערכים תזונתיים ייחודיים או טרנד לעשירים?
- Idit Levi
- Nov 29, 2020
- 3 min read
Updated: Apr 6, 2021
בשנים האחרונות נכנס המושג "סופרפוד" לאוצר המילים השגור בפינו בעיקר בשיחות על תזונה בריאה ומזינה. האם עצרנו פעם לבדוק מהי ההגדרה של מונח חדש זה? האם החלק ה"סופריורי" שהוצמד למילה "פוד" הוא באמת בעל ערכים תזונתיים בריאותיים כל כך נעלים וייחודיים, או שזהו מונח שיווקי שהטביעו בפינו גוזרי הקופונים והמרוויחים הגדולים על חשבון הצרכנים, שקונים כל הבטחה לבריאות איתנה ?

אחד הפירות המזוהים ביותר עם מושג ה"סופרפוד" ואשר מייחסים לו יתרונות בריאותיים רבים הוא הגוג'יברי- אותם גרגרים אדומים מיובשים המיובאים מהמזרח הרחוק ונמכרים כמוצר בריאות בזכות כמויות נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) שלהם.
מדוע חשוב לנו לצרוך נוגדי חמצון? מכיוון ששינוי בחמצון של ה"DNA" והחלבונים, מהווה את אחת הסיבות להזדקנות התאים ולהתפתחות מחלות לב, כלי דם, סרטן ועוד, ונוגדי החמצון מונעים את הנזק החימצוני. לכן הם נחשבים למזון בריא.
בהשוואה לפירות אחרים, הגוג'יברי אכן מכיל כמויות יפות של נוגדי חמצון כלליים, אך למרות זאת, הוא דורג במקום השלישי בלבד, לאחר הדומדמניות השחורות והאוכמניות.
בבדיקת כמויות וויטמין C, שנחשב לנוגד חמצון טבעי, ומיוחס גם הוא לתכונה בריאותית המצויה ב"מזון על" זה, בהשוואה ל9 סוגי פירות אחרים שנבדקו, הגוג'יברי הגיע למקום החמישי בלבד, כאשר לפניו ברשימה של הפירות המכילים יותר וויטמין C נמצאו: דומדמניות שחורות, קיווי, תפוז ותותי שדה. בהשוואה נוספת, הוסק, שוויטמין C בגוג'יברי, נמצא בריכוז של 42 מ"ג ל100 ג' מוצר, שזהו רק שליש מכמות הוויטמין C בפלפל אדום.
אם נשווה את מחירם של הגרגרים האדומים לתות שדה למשל, שגם הוא סוג של תות ונמצא כמכיל ערכים בריאותיים גבוהים, נמצא כי המחיר ל500 גוג'י ברי- 45 ₪ לעומת 500 גר' תות שדה שעולה 15 ₪ בלבד.
יתרה מזו, יש לתת את הדעת לכך, שהגוג'יברי גדל , נקטף, נארז, ואוחסן במזרח הרחוק ואין לנו שום פיקוח על האופן שבו זה נעשה, על מידת טריותו וטיב אחסונו.

גם הספירולינה עלתה לכותרות והפכה למזון מומלץ לאוכלוסיה כולה כולל לספורטאים, בזכות רכיבי המזון העשירים שלה המכילים חלבונים, ויטמינים ומינרלים.
החלבונים הם אחת מקבוצות המזון הנחוצות לגוף: לשרירים, למערכת הורמונלית והתפקוד כללי, ואף נמצא כי החלבונים עוזרים גם בשמירה על משקל מאוזן.
הבעיה היא, שכדי להשיג את כמויות רכיבי המזון הללו בכמות נאותה מהספירולינה, יש לצרוך כ100 גר ממנה ביום, בעוד ההמלצות ע"פ ארגון הבריאות העולמי הוא מינון של 5 ג' בלבד ליום.
בעיה נוספת שעלתה לגבי הספירולינה היא יכולתה לספוח מתכות כבדות, נתון שיש להתחשב בו כאשר מדברים על הספירולינה כמוצר בריאותי. אין אנו יודעים איך והיכן בדיוק גודלה הספירולינה, ואם המים ששימשו בגידולה הכילו מתכות, הן ימצאו את דרכן לגוף שלנו.
טענה משמעותית נוספת בעד צריכת ספירולינה, היא ביכולתה להוריד את כמויות הכולסטרול הרע והשומנים בדם. לטענות אלו יש ראיות מ7 מחקרים שנערכו בנושא ומצאו שיש השפעה חיובית של הספירולינה, אבל! כדי להגיע למסקנה זו היה צריך לנתח את כל שבעת המחקרים במשותף, כיוון שהתקשו למצוא השפעה מובהקת במחקרים הבודדים בנפרד, ולכן קשה לנו להתייחס כרגע למחקרים אלו כמבססים את ההנחה הזו.
לגבי המחירים, מחיר הספירולינה 115 ₪ ל200 גר מוצר. אצות ים אחרות, נמצא במחיר של כ 60 שח ל200 גר, ואם נשווה לברוקולי לדוגמא, שגם הוא מכיל רכיבים תזונתיים רבים המועילים לבריאותנו, נמצא כי הברוקולי יעלה לנו כ 10 ₪ למשקל של 1 קג'. -לסיכום-
נכון שישנם מחקרים מסוימים, שמראים על יתרונותיהם הבריאותיים של מזונות העל, אך כמויות ואיכויות הרכיבים התזונתיים אינם עולים בריכוזם על פירות וירקות אחרים. יתרה מזו, נוכחנו לדעת שמלבד הרכיבים התזונתיים, יכולים להתלוות לגידולם של מזונות ה"סופרפוד" גם אלמנטים המזיקים לבריאות, כמו שראינו, ריכוז מתכות בספירולינה וחוסר יכולת פיקוח על טריות, אחסון ושימור המוצרים כמו הגוג'יברי הגדל במזרח הרחוק. יש לציין, שהמחקרים המצודדים במזונות העל שבדקנו, אינם חד משמעיים כפי שראינו בשבעת המחקרים על הספירולינה ומטהאנליזה נוספת (8) שנעשתה על ארבעה מחקרים שבדקו את הגוג'יברי וקבעה שהמדדים שנבדקו במחקרים אלו היו כלליים מאוד ובלתי ניתנים להגדרה מדויקת, כמו למשל: "אנרגיה", "שיפור באורח חיים" "הרגשה" ולכן אין תוצאות מובהקות ואובייקטיביות.
מזונות העל שזכו לפרסום בשנים האחרונות ולשמם השיווקי המבטיח "סופרפוד" כנראה, מכילים ערכים תזונתיים המועילים ותורמים לבריאות, יחד עם זאת, הם לא בהכרח עולים בטיבם על מזונות בריאים אחרים, וניתן להשיג את היתרונות הבריאותיים הללו גם ממזונות אחרים הנמכרים בסופרים, בשווקים הרגילים ובמחירים שווים לכל כיס וזמינים בכל מקום.
ניתן לומר, שכל הירקות והפירות הינם "סופרפוד" המכילים וויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים, ולכן, אין סיבה לשלם מחירים כל כך גבוהים עבור מזונות אלו, אלא אם פשוט אהבתם את טעמם.
Comments